Traileri

Traileritiimin tehtävänä on nimen mukaisesti tehdä speksiproduktiolle traileri, ja mahdollisesti muuta videomateriaalia markkinointiin tai esitykseen screeneille. Lisäksi traileritiimin tehtävänä on huolehtia esityksen filmatisoinnista ja editoinnista.
Traileritiimissä selkeä työnjako tiimin sisällä on valttia. Tiimin toiminta ei rajoitu vain kuvaukseen, sillä traileri vaatii paljon etukäteis- ja jälkityötä, sekä apukäsiä juokseviin asioihin kuvausten aikana.

Aivan ensimmäiseksi traileri pitää tietenkin suunnitella ideasta selkeäksi kuvakäsikirjoitukseksi. Ideointivaiheessa kommunikointi ohjaajan kanssa on äärimmäisen tärkeää, jotta visiot kohtaavat. Kun on selvillä, ketä näyttelijöitä kuvauksiin tarvitaan, pitää pystyä sumplimaan kaikille sopivat kuvausajat, unohtamatta maskia, hiuksia ja puvustusta näyttelijöiden ehostajina. Myös rekvisiittaa tai musiikkia saattaa tarvita, jolloin yhteistyön pitää sujua myös bändin ja lavastustiimin kanssa. Värimaailmoista ja videoiden fonteista pääsee taas keskustelemaan graafisen tiimin kanssa.

Kuvauspäivänä kaikenlaiset apukädet ovat tarpeen. Jonkun on hyvä toimia kuvaussihteerinä ja pitää huolta, että pysyttäisiin edes suunnilleen aikataulussa. Jonkun taas on hyvä miettiä ja hoitaa kuvauspaikat ja niiden mahdolliset lavastukset etukäteen. Kuvauspaikan valinnassa tulee muistaa, että lähellä on oltava jokin paikka, jossa näyttelijät voivat meikata ja vaihtaa vaatteet. Jos kuvataan kylmässä ulkona, pitää silti voida myös ladata pakkasessa loppuvia akkuja. Jonkun on siis syytä huolehtia, että kaikki vara-akut ja lisämuistikortit sekä muut varusteet saapuvat kuvauspaikalle ja pysyvät kuvauskunnossa. Kuvauksissa kameran lisäksi tarvitaan mahdollisesti myös äänityöskentelijä ja joku, joka auttaa valojen tai muiden visuaalisten elementtien kanssa.

Kuvausten jälkeen koittaa tietenkin editointivaihe. Ääni- ja kuvaraidat on saatava kohdilleen, valittava parhaat ostokset ja määritellä värit.

Traileritiimissä on siis etua monipuolisesta osaamisesta videotyöskentelyn parissa, mutta myös kyvystä organisoida, innosta ideoida, realismista resurssien puitteissa, ja kaikenlaisista lisäkäsistä.

Traileritiimi ollaan perustamassa ensimmäistä kertaa erillisenä tiiminään produktioon 2020, joten tiimillä on vapaudet luoda toimintansa uudelta pohjalta.

 

Henrietta Pihlaja, erinäisten trailereiden parissa työskennellyt speksiläinen