Sovitus

Wikipedia: ”Sovitus on musiikkitermi, joka tarkoittaa tietoisesti tehtyjen, tavallisesti nuotinnettujen esitysversioiden luomista ennestään olemassa olevista sävellyksistä. Sovitus voi joko tarkentaa tai muuttaa alkuperäisen sävellyksen yksityiskohtia, mutta sävellyksen kokonaishahmoon sovituksessa ei kajota.”

Musiikki on oleellinen elementti onnistuneessa speksiesityksessä, ja musiikin takana on sovittajien tekemä työ. Kun speksin musiikillinen kokonaisuus alkaa selvitä ja esimerkiksi esitettävät kappaleet on päätetty, alkaa sovittajien intensiivinen työjakso. Kappaleet muutetaan sellaiseen visuaaliseen muotoon (esim. nuoteiksi, sointulapuiksi tai muiksi harakanvarpaiksi), josta bändi ja laulajat voivat lähteä harjoittelemaan ohjelmistoa.

Sovittaja ottaa huomioon työskentelyssään eri osapuolet (ohjaaja, käsikirjoitus, bändin kokoonpano) ja luo omaa ”musiikillista sanavarastoaan” käyttäen musiikin ”ohjesäännöt”. Sovittajalla onkin paljon tilaa toteuttaa omanlaistaan visiota musiikista, ja siten vaikuttaa merkittävästi speksin lopputulokseen. Sovittajana voit tehdä sovituksia joko bändille, taustalaulajille tai molemmille.

Sovittajan rooli sopii erityisesti sinulle, joka miettii onko speksin treenitahti liian tiukka omiin aikatauluihin erityisesti kevään aikana. Sovittajien työmäärä on suurin syksyn aikana, kun biisit on päätetty ja bänditreenit alkavat. Halutessasi voit toimia myös tuplaroolissa, toimien useammassa tiimissä, esim. bändissä, taustalaulajana, tekniikkatiimissä, tai missä vaan! Nuotinluku- ja nuotinkirjoitustaito on eduksi, vähintään sinun pitäisi pystyä muodostamaan rakenne- ja sointulappuja. Tulet saamaan tukea koko sovitustiimiltä sekä bändi- ja taustalauluvastaavilta. Hae siis rohkeasti mukaan tekemään speksin musiikista arvonsa mukaista!

 

Arttu Hautala, sovitusvastaava, 2019