Sanoitus

Sanoitustiimin toiminta alkaa heti rekrytointien loputtua. Vaikka tiimissä toimiminen vaatii vähemmän aikaa kuin jotkut muut speksitiimit, toivotaan hakijoilta sitoutuneisuutta ja innokkuutta yhteisen speksimaailman luomiseen!

Tiimiin hakuvaiheessa teetetään pieni tehtävä ja kartoitetaan kirjoitustaustaa sekä motivaatiota. Tästä ei kannata ottaa paineita, sillä speksissä on tarkoitus myös oppia uutta. Ei siis tarvitse olla valmis mestari, kunhan haluaa haastaa itseään ja on valmis muokkaamaan tekstejään saamansa palautteen pohjalta. Jos hakijoita on paljon, joudutaan kuitenkin valitettavasti tehdä karsintaa, sillä ei ole kenellekään mielekästä, jos sanoittajia on enemmän kuin sanoitettavia kappaleita. Tiimin koko tulee siis olemaan maksimissaan kahdeksanhenkinen.

Syksy alkaa käsikirjoitusta fiilistelemällä ja muihin tiimiläisiin tutustumalla rennoissa merkeissä. Käsikirjoituksen pohjalta yhdessä mietiskelemme, millaista tunnetta, tarinaa, käännekohtaa tai hahmoa milläkin biisillä tahdotaan ilmaista. Lisäksi teemme havaintoja valmiiden musikaaliteosten biiseistä, niistä inspiroituen. Yhteisten brainstormausten jälkeen jaamme biisit sanoittajien kesken. Tiimissä saa sanoittaa sekä yhdessä muiden kanssa että yksin, oman mieltymyksen mukaan. Speksiimme perinteeksi muodostuneissa potpuri-kappaleissa myös yhdessä tiimin voimin tehtävät ”sanoituslanit” ovat mahdollisia. Tiimi tapaa yhteisesti noin kaksi kertaa kuukaudessa syyslukukauden ajan. Sanoitusten on oltava valmiita syksyn loppuun mennessä. Keväällä kannattaa silti olla aktiivisesti menossa mukana fiilistelemässä, miten oman tiimin panos kietoutuu osaksi musikaalikokonaisuutta.

Tiimissä toimiminen on siis joustavaa, ja työtä voi jaksottaa paljon omien aikataulujen mukaan. On kuitenkin erittäin tärkeää pysyä sanoitukselle annetussa aikataulussa, sillä ajallaan valmistuvat biisit helpottavat rutkasti näyttelijöiden, laulajien ja tanssijoiden treenausta. Kunkin biisin aikataulu määrittyy sovitusten valmistumisen myötä. Aikataulujen lisäksi sanoittajan on oltava valmis ottamaan vastaan palautetta ja työskentelemään yhdessä näyttelijöiden kanssa. Hyvien sanoitusten valmistuminen vaatii lähes poikkeuksetta muokkauskierroksia suuntaan tai toiseen, sillä speksisanoituksissa on kyse esityksen kannalta eheän kokonaisuuden luomisesta.

Jos rakastat kaunokirjallisen tekstin tuottamista, sinulla on kykyä rytmittää sanat melodiaan ja haluat päästä mukaan mielettömään speksiyhteisöön, hae ihmeessä mukaan!

 

Henrietta Pihlaja, sanoitusvastaava speksissä 2020