Puvustus

Puvustajien rekrytointi alkaa syksyllä samaan aikaan muidenkin speksiläisten rekrytoinnin kanssa. Tiimin työskentely on riippuvaista käsikirjoittajien, näyttelijöiden ja tanssijoiden aikatauluista.

Puvustuksen suunnittelu alkaa, kun käsikirjoitus on valmis. Puvustajat lukevat käsikirjoituksen läpi ja keskustelevat yhdessä tekstin herättämistä fiiliksistä. Näyttelijöiden ja tanssijoiden harjoitusten alkaessa puvustajat käyvät seuraamassa harjoituksia ja juttelevat ideoista ohjaajien, näyttelijöiden ja tanssijoiden kanssa.

Kun perusideat puvustuksesta alkavat olla valmiina, alkaa sopivan materiaalin kaiveleminen speksivarastosta, kirpputoreilta ja kangaskaupoista. Osa asuista ommellaan itse alusta loppuun, joten ompelutaito on puvustustiimiläiselle iso plussa. Omia ompeluvälineitä ei tarvita, sillä olemme päässeet hyödyntämään yliopiston käsityöluokkien koneita.

Puvustukseen osallistuminen on hyvä tapa päästä näkemään, millaista speksin tekeminen on. Puvustus ei ole yhtä sitovaa tai vie yhtä paljon aikaa kuin esimerkiksi näytteleminen tai soittaminen. Porukkaan tarvitaan tietysti niitä, jotka ehtivät ja jaksavat käyttää reilusti aikaa puvustuksen toteuttamiseen projektin alusta loppuun, mutta mukaan voi lähteä myös pienemmällä panoksella. Muutamista lisäkäsistä ei koskaan ole haittaa esimerkiksi ompelutalkoissa!

 

Teksti: Katariina Köykkä, puvustusvastaava 2014