Näyttelijät

Roihuaako sydämessäsi palo päästä esiintymään? Kiehtooko sinua rajojen rikkominen ja itsesi ylittäminen? Oletko valmis sitoutumaan opintojesi palkitsevimpaan ja taatusti hauskimpaan projektiin?

Penkereen Speksin näyttelijähakuun tähtäävät improvisaatiotreenit alkavat tavallisesti syys–lokakuussa.  Näyttelijähaut ovat yleensä perustuneet kahdesta neljään kertaan avoimia improkertoja, joihin kuka tahansa vailla sitoutumista.  Avoimissa improissa pääsee kokeilemaan rennossa ilmapiirissä, miltä improvisaatio itsestä tuntuu ja pitämään hauskaa hyvällä porukalla. Toinen – varsinainen osa pääsykokeista – koostuu näyttelijäimproista, joita on yleensä melko saman verran kuin avoimia improvisaatiokertoja. Näyttelijäimprot ovat vain tosissaan speksinäyttelijöiksi hakeville.  Yleensä ohjaaja osaa huolehtia siitä, että myös varsinaisissa näyttelijähakutilaisuuksissa tunnelma pysyy inspiroivan iloisena ja meno kaikille miellyttävänä. Näyttelijäimproissa tutustutaan syvemmin improvisaation periaatteisiin ja harjoitellaan taitoja, joita tarvitaan speksissä näyttelemisessä – esimerkiksi musiikillista ja liikkeellistä ilmaisua, dialogeja ja monologeja. Treenit vetää speksin ohjaaja/ohjaajat, joilla on näin mahdollisuus myös treeneissä nähdä osallistujien osaamista, asennetta ja sitoutumista, jotka osaltaan vaikuttavat näyttelijävalintoihin. Yleensä ohjaaja(t) on pitänyt näyttelijähakijoille myös haastattelun, joissa kysellään juurikin motivaatiosta ja sitoutumisesta speksissä näyttelemiseen ja sen eteen harjoitteluun.

Näyttelijävalinnat suoritetaan yleensä lokakuussa. Harjotukset jatkuvat säännöllisesti kahdesta kolmeen kertaan viikossa lokakuusta maaliskuuhun. Harjoituksissa tutustutaan erilaisiin improvisaatiotekniikoihin, sukelletaan musiikkiteatterin kiehtovaan maailmaan, herätetään käsikirjoituksen hahmot eloon ja tehdään tiiviisti yhteistyötä kaikkien työryhmän tiimien kanssa. Kovasta työmäärästä huolimatta  speksin tekeminen on aivan älyttömän hauskaa! Puolen vuoden työ huipentuu lopulta esitysviikkoon, jonka varmasti tulee muistamaan ikuisesti ❤

Tammikuusta maaliskuuhun on tiivis treenikausi, jolloin näyttelijöille kertyy suurin piirtein kahdet arki-iltapäivä-/-iltatreenit viikossa sekä  joka viikonloppuna la ja su noin klo 10–18 kestävät viikonlopputreenit. Viikonlopputreeneissä on mukana pääpiirteittäin koko speksityöryhmä. Speksiesitykset ovat yleensä sijoittuneet maaliskuun puoleen väliin.

Speksissä näytteleminen vaatii ennen kaikkea halua esiintyä, venyttää omia rajoja, heittäytyä, uskoa itseensä ja muihin, tehdä yhteistyötä ja sitoutua produktioon. Improvisaatio- ja/tai näyttelemiskokemus lienee toki hyödyksi muttei ole lainkaan pakollista. Yleensä speksinäyttelijät myös laulavat ja tanssivat esityksissä, joten taito näissä aiheissa ja halu taitojen kehittämiseen ovat eduksi.

Treenien sisältö, näyttelijävalintojen tapa, treenimäärä ja aikataulut voivat vaihdella vuodesta toiseen riippuen ohjaajasta/ohjaajista sekä koko speksiproduktion tavoitteista ja aikataulusta. Speksissä näytteleminen vaatii sitoutumista mutta ei tiettävästi estä kokonaan muuta elämää.

Hakeaksesi speksinäyttelijäksi sinulla ei tarvitse olla aiempaa kokemusta näyttelemisestä, esiintymisestä tai esimerkiksi laulamisesta. Tärkeämpää on halu sitoutua projektiin ja työryhmään sekä innostunut asenne!

 

Teksti: Iida Mattila, ohjaaja 2018 & Nora Moberg, apuohjaaja 2017, 2018 & Petra Nurminen, Käyttiksen speksin konkarinäyttelijä