Maskeeraus ja hiukset

Maskitiimi on meikkien mestari ja kampausten kuningas! Maskitiimi on olemassa pohjimmiltaan siksi, että speksilavalla esiintyvät näyttelijät ja tanssijat tuntisivat olonsa hyväksi ja kokisivat oman hahmonsa kuvastavan juuri sitä mitä yleisölle halutaan välittää. Tähän ei tietenkään maskitiimi yksin kykene, vaan kaikki tapahtuu yhteistyössä koko tuotantotiimin kesken.

Maskitiimin tehtävänä on siis suunnitella ja toteuttaa speksin näyttelijöille ja tanssijoille maskeeraukset ja kampaukset. Tiimin työ alkaa lokakuussa käsikirjoituksen lukemisella, jonka jälkeen aletaan tehdä alustavia suunnitelmia. Mitään suunnitelmia ei kuitenkaan mietitä loppuun ilman muuta tuotantotiimiä, erityisesti puvustuksen muruset ovat maskitiimiläisten parhaita kavereita. Parasta onkin, ettemme ole missään vaiheessa yksin ideoittemme kanssa. Maskeeraus voi olla piste i:n päälle näyttelijöille hahmoon pääsemisessä, siksi on ehdottoman tärkeää ottaa näyttelijät alusta asti mukaan jokaiseen suunnitteluvaiheeseen. Erilaisten ideoitten ja näkemysten kokoaminen toimivaksi kokonaisuudeksi on neuvokkaan maskitiimin haastava, mutta innostava tehtävä.

Speksin rekrytointi jatkuu syyskuun loppuun asti, jonka jälkeen eri tiimien vastaavat alkavat kokoaamaan omaa porukkaansa. Maskitiimi kokoontuu ensimmäisen kerran jo heti loka-marraskuun aikana tutustumisen merkeissä, tietysti tuolloin päästään myös käsikirjoituksen kimppuun.

Mitä maskitiimissä mukana oleminen vaatii ajallisesti? Syksyllä meidän työt ovat vielä helppoja, lähinnä teemme alustavia suunnitelmia, käymme katsomassa näyttelijöiden harjoituksia ja neuvottelemme puvustajien kanssa. Syksyn tärkein tehtävä onkin kerätä intoa ja inspiraatiota joulun jälkeisiä viikkoja varten. Maskitiimin kiireisin aika on ehdottomasti näytösviikko ja sitä edeltävä kuukausi. Tähän aikaan mahtuu eniten maskikokeiluja, viime hetken ostosreissuja ja muuta aikaa vievää. Kalenteriin saattaa siis joutua taikomaan tunteja tyhjästä. Näytösviikolla olemme paikan päällä takahuoneessa ehostamassa näyttelijöitä ja tanssijoita esityskuntoon eri kohtausten vaatimalla tavalla.

Maskitiimiläisen ei tarvitse olla mikään meikkitaiteilija tai hiusmuotoilija. Opetamme toinen toisiamme ja ennen näytöksiä jokainen osaa varmasti tehdä kaiken ilman epäröintiä! Kaikilla on luonnollisesti omat vahvuutensa, eikä koskaan tiedä mikä taito osoittautuu kullanarvoiseksi. Tärkeää on, että maskitiimiläinen on aidosti innostunut olemaan mukana tiimissä, joka yhteistyön ja luovan hulluuden voimin loihtii yhdessä upean ulkonäön speksilavan tähdille.

Teksti: Elina Manninen, maskivastaava 2015, 2016