Lavastus ja rekvisiitta

Lavastajien ryhmä vastaa Speksin logistisesta, arkkitehtonisesta sekä nikkaroinnillisesta loistosta: he (yhteisymmärryksessä ohjaajien kanssa) suunnittelevat, hankkivat tai muuten valmistavat, sekä lavalle & sieltä pois kuljettavat kaikki rekvisiitat, olivat ne sitten huonekaluja tai pieniä tarve-esineitä.

Lavastusta johtaa lavastusvastaava, jonka tehtävänä on organisoida ryhmän tapaamisia, sanoo viimeisen sanan erilaisista käytännön ratkaisuista sekä toimii suodattimena muun työryhmän sekä muiden lavastajien välillä. Vastaavalta vaaditaan etenkin halua paneutua hommaan.
Lavastusvastaavan alla toimivat itse lavastajat sekä lavaninjat. Ensinnämainitut suunnittelevat käsikirjoituksen pohjalta, puvustajien & ohjaajiston kanssa neuvotellen esitykseen tarvittavat visuaaliset elementit, ja hoitavat nämä myös paikalle. Osa lavasteista saadaan valmiina speksivarastosta, osa hankitaan lavastusbudjetin sallimissa rajoissa ja osa rakennetaan itse – lavastajat todennäköisesti viettävät useammankin tunnin SP10:n puutyöluokissa.

Lavaninjat suunnittelevat yhdessä muun työryhmän kanssa, missä, miten ja milloin mikin lavaste lavalle ilmaantuu. Ninjat heiluvat lavalla siis myös esitysten aikana, sillä heidän tulee olla valmiina siirtelemään tarpeistoa kohtauksesta toiseen. Tämän vuoksi heillä on myös erityisasema mahdollisina omstartien kohteina – improiluun mukaan lähteminen ei ole ninjalle pakollista eikä liiallisissa määrin suotavaakaan, mutta halutessaan näin voi kuitenkin tehdä.

Lavastajien aikataulu poikkeaa useimmista muista Speksin työryhmistä, sillä usein lavasteet ja etenkin niiden liikkeet ja sijainnit lyödään lukkoon vasta varsin myöhäisessä vaiheessa. Näin ollen työskentelyn alku keskittyy enimmäkseen harjoitusten seuraamiseen ja tarkan suunnitelman luomiseen, sekä potentiaalisten lavasteiden tähyilyyn. Ensi-illan lähestyessä alkaa puolestaan aktiivinen työskentelyosuus, jossa suunnitellut lavasteet laitetaan kasaan (silloin kun niitä ei valmiina saa) ja hiotaan huippuunsa.

Teksti: Elisa Pursiainen, lavastusvastaava 2015