Penkereen Speksi

Speksimme

Penkereen Speksi (entinen Käyttäytymistieteellinen speksi ja Conduksen speksi) on vuonna 2004 perustettu Helsingin yliopiston opiskelijoiden harrastajateatteri, jonka tekijät koostuvat pääasiassa kasvatustieteellisen tiedekunnan ja entisen käyttäytymistieteellisen tiedekunnan opiskelijoista (käyttäytymistieteellinen tiedekunta muutettiin kasvatustieteelliseksi 2017, jolloin osa oppiaineista siirtyi humanistiseen ja lääketieteelliseen tiedekuntaan). Teatterintekijät ovat muun muassa tulevia kasvatustieteilijöitä, opettajia ja psykologeja. Joukkoon mahtuu myös logopedian, kognitiotieteen ja fonetiikan opiskelijoita.

Penkereen Speksi koostuu noin kahdeksankymmenen hengen työryhmästä, joka aloittaa pääsääntöisesti toimintansa syksyllä. Puolivuotinen urakka huipentuu talvisin riemastuttavaan ja hiottuun ensi-iltaan ja esityksistä saadaankin useimmiten nauttia noin viikon verran. Uusi työryhmä käynnistää pikkuhiljaa toimintansa edellisen produktion loputtua.

Tästä voit tutustua speksimme arvopohjaan.

Speksimme toiminnasta ja produktion eri osa-alueista pääset lukemaan lisää täältä.

Speksimme on kasvanut isommaksi, mahtavammaksi ja vahvemmaksi kuin koskaan – silti luovat ratkaisut, harrastajamaisuus ja tekemisen ilo säilyvät näyttämöllä vuosienkin jälkeen.

Conduksen/Käyttiksen/Penkereen speksit:

Mitä speksi sitten on?

Speksi on näyttelemistä, tanssia, laulua, soittamista, improvisaatiota, hikeä ja heittäytymistä. Speksi on ennen kaikkea räiskyvä musikaali, joka ottaa yleisön osaksi näytelmää. Yksikään esitys ei ole samanlainen kuin toinen! Katsoja voi vaikuttaa juonenkulkuun, kohtauksiin tai laulujen ja tanssien esittämiseen huutamalla ”omstart”.

”Omstart”-huuto pakottaa näyttelijän, tanssijan tai bändin jäsenen improvisoimaan: tilannekomiikalta ja hienoilta oivalluksilta ei voi välttyä. Jos joku yleisöstä huutaa ”Omstart käärmeitä lattialla”, lavalla olevat esiintyjät toimivat huudon mukaisesti. Mitä ilmeisimmin tuossa tilanteessa näyttelijät kiljuvat, tanssijat pyörtyilevät ja joku saa kuolettavan piston jalkaansa. Speksi ottaa aineksia komediasta ja tragediasta, mutta usein kaikki loppua kohden kääntyy farssiksi.

Penkereen Speksi ry

Penkereen speksi ry perustettiin keväällä 2015 hallinnollisten ja taloudellisten asioiden helpottamiseksi. Alun perin yhdistys kantoi nimeä Käyttäytymistieteellinen speksi ry, mutta vuonna 2018 nimi vaihdettiin Penkereen Speksiksi muuttuneen tiedekuntarakenteen vuoksi.

Ry:n tehtävänä on huolehtia speksin jatkuvuudesta, yhdenvertaisuudesta, taloudellisista ja hallinnollisista asioista sekä arkistoida speksimme historiaa. Yhdistykseen liittyminen on ilmaista, ja jäseneksi pääset liittymään täältä.