Musiikista, improvisaatiosta ja harjoittelusta

“Onko ne speksin biisi-omstartit muka improvisoituja?”

 

Omstart suoraan suomennettuna tarkoittaa “alusta”, ja tämän maagisen huudahduksen avulla yleisö pääsee osallistumaan speksinäytöksen kulkuun. Speksityöryhmän on toteuttava omstart-huuto, mitä ikinä sieltä tuleekaan! Tässä blogitekstissä puhumme erityisesti musiikkiomstarteista, musiikki-improvisaatiosta ja näiden harjoittelusta.

 

Speksin ytimessä on yleisön huutamat “omstartit”, jotka tuovat esiin speksityöryhmän improvisointitaidot. Kukaan speksiläinen ei pääse välttymään improvisoinnilta. Improvisoinnin peruselementit ovat aika pitkälle samoja, mutta kunkin speksitiimin työskentelyssä improvisaatio näkyy eri tavalla. Oli sitten kyse näyttelemisestä, tanssimisesta, soittamisesta tai rakkaan klusteritilamme Gustavus Rexin vesivahingon aiheuttamista yllättävistä järjestelymuutoksista tuottajille. Improvisaatio on vastaamista yllättäviin tilanteisiin riippumatta, mistä ne tulevat. Improvisaatio vaatii rohkeutta, luottamusta muihin, sekä kykyä sopeutua muuttuviin tilanteisiin. Mutta miten vastata näihin haasteisiin, kun tavoitteena on luoda yhteisesti improvisoitua musiikkia speksinäytöksessä?

Muusikon työssä erityistä on, että jokaisen soittajan työskennellessä niin sanotusti omalla tontillaan, luodaan kuitenkin jotakin yhteistä: musiikkia! Pianistilla on mielessään koskettimet, kitaristilla kielet, ja basistilla… no tuota… Musiikki muodostuu vanhojen viisaiden mukaan kolmesta elementistä: melodiasta, harmoniasta ja rytmistä. Viimeiseksi mainittu rytmi tekee musiikki-improvisaatiosta armotonta liikaa miettivälle: musiikki tapahtuu, olit mukana tai et! Kaikki tapahtuu niin nopeasti, ja kaikki tapahtuu yhdessä!

Mutta miten musiikki-improvisaatiota pystyy harjoitella, jos yleisöstä voi tulla aivan mitä vaan? Seuraavaksi kerromme teille tarinan, kuinka speksibändin yksittäisistä pelokkaista soittajista hioutui timanttinen orkesteri, joka vaikuttaa reagoivan kaikkiin tilanteisiin kuin ne olisivat valmiiksi käsikirjoitettuja – vaikka kaikki tapahtuu hetkessä!

45753612244_9e210002ac_o
Kuva: Kaisa Kartano (kuvaa rajattu), Penkereen Speksin esityksestä 2018: Häkkilintuja

Syyskuun päivä on hämärtynyt illaksi ja ensimmäiset speksibänditreenit ovat alkamassa. Soittajan sormet hikoavat hänen kävellessään treenikämpän ulko-ovelle. Hän on uuden ja tuntemattoman kynnyksellä. Bändin jäsenet eivät vielä tunne toisiaan, eikä edes biiseistä ei ole haisua. Näiden luoman jännityksen lisäksi, ennen kaikkea musiikki-impro nostattaa sykettä. Musiikki-improvisaatio tuo mieleen likkejä lurittelevan jazz-saksofonistin, joka on asialleen omistautunut rautainen ammattilainen. Uusi speksimuusikko vertaa kauhulla itseään tähän mielikuvaan. Kun ovi avautuu, heitetäänkö minut suoraan niin sanotusti “syvään päätyyn”?

Improvisaation pohja rakennetaan bändissä universaaleista elementeistä: hyvästä yhteishengestä ja luottamuksesta. Nämä syntyvät fiiliskierroksista, muiden kannustamisesta, bändin nimen keksimisestä, treenien jälkeisestä hengailusta Vanhassa Ketussa ja muusta yhdessä olemisesta. Kun soittajalla on kotoisa fiilis ja kuuluvuuden tunne bändiin, on kynnys lähteä epämukavuusalueelle huomattavasti matalampi!

Musiikkia harrastaneella on uskomattoman paljon tietoja ja taitoja, jotka ovat jäsentyneet eri tavoilla: osalta lähtee luonnostaan tusina eri rock-riffejä, jotkut hahmottavat musiikin teoreettisilla silmälaseilla, ja toiset lähtevät rytmistä. Bändin treeneissä soittajat tutustuvat toisiinsa ja toistensa tapaan soittaa musiikkia. Biisien treenaamisen lisäksi varataan aikaa yhteiseen jammailuun ja omstart-treenaamiseen: joku soittajista huutaa genren ja joku toinen aloittaa soittamisen. Impron tueksi on rakennettu yhteistä musiikillista sanavarastoa eri genreistä: klassikkobiisejä, -rytmejä ja -saundeja, joista voi ammentaa. Mitä enemmän improa yhdessä soittaa, sitä luontevammaksi se muuttuu ja sitä hioutuneemmaksi yhteissoitto tulee. Samalla pelko mokaamisesta haihtuu naurunremakaksi kompastuneen lopetuksen jälkeen. Kyse on heittäytymisestä ja siihenhän kuuluu pieni liukastelu!

Syksyn treenaamisen jälkeen on vuorossa kevään viikonlopputreenit, jolloin koko työryhmä harjoittelee yhdessä. Tällöin improon avautuu paljon uusia ulottuvuuksia – bändi on vihdoin yhtenäinen näytelmän osa lavalla olevien näyttelijöiden, tanssijoiden ja lavastajien kanssa. Näyttelijälle huudettuun omstarttiin on mahdollista liittyä ja kommunikoida sekä bändin sisällä, että tiimien välillä. On mielenkiintoista nähdä muut tiimit improvisoimassa ja se tuo lisää myös bändin impropankkiin. Tarkoitus on luoda yhtenäinen speksi, ja tiimien välinen toiminta on kevään päätavoitteita.

IMG_8052
Penkereen speksin 2019 bändi – ylärivi: Niilo Jänkälä, Otto Heinonen, Pekka Rantakallio, Ville Tyyskä, Ilmari Vartia, Emma Suorajärvi; alarivi: Joonatan Puha, Vilma Laiho, Hanna Taipalus, Nora Taipale, Saara Punkari

On hämmentävää ja voimaannuttavaa, kuinka lähelle yhteistä tietoisuutta työryhmä lavalla voi päästä. Kyseessä on kuitenkin harrastelijateatteri, jossa tiimit treenaavat syksyn omissa oloissaan, ja yhteistä treeniaikaa on vain kevään kahdeksan viikonloppua. Mutta kun yhteishenkeen panostetaan ja kaikki luottavat toisiinsa, saattaa näytöksessä tuntua siltä, kuin bändillä ja koko työryhmällä olisi yhteiset aivot. Yhdessä improon heittäytyminen nostattaa koko työryhmän tunnelmaa, ja speksin jälkeen jokainen työryhmäläinen voi tuntea muuttuneensa hieman ihmisenä.

Vielä lopuksi haluamme rohkaista sinua, jota speksimuusikkona toimiminen kiinnostaa. Penkereen Speksissä soittaaksesi sinulla ei tarvitse olla aiempaa kokemusta bändityöskentelystä tai musaimprovisoinnista. Riittää, että olet valmis oppimaan uutta, sitoutumaan intensiiviseen treenaamiseen ja palat halusta antaa oman osasi speksille. Voit lukea lisää Penkereen speksin bändityöskentelystä täältä. Luvassa on unohtumaton kokemus, jonka aikana tulet nauramaan, itkemään, hurmioitumaan – ja ehkä jopa rakastumaan.

PS: Tulethan kuulemaan ja katsomaan Penkereen Speksin improvisointia myös 11.-15.3. välillä Teatteri Foorumille, kun El Palace ottaa lavan haltuun! 
Lisää esityksestä pääset lukemaan täältä, ja lippukauppaan voit rynniä suoraan tästä. Lämpimästi tervetuloa! Emme malta odottaa omstartejasi. ❤

Teksti:

Joonatan Puha
Penkereen speksin 2019 bändivastaava ja sovitusvastaava
&
Arttu Hautala
Penkereen speksin 2019 näyttelijä ja sovitusvastaava

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s